
Boczniaki po chińsku
Odkąd przeszliśmy na dietę wegańską, boczniaki na stałe zagościły w naszej lodówce. Ostatnio naszła nas ochota na chińszczyznę. Zazwyczaj zamawialiśmy ją na dowóz, jednak tym razem postanowiliśmy zrobić ją sami w domu. W wersji bez mięsa i produktów odzwierzęcych. Po ostatnim grillowaniu zostało nam całe opakowani boczniakówe, którego nie zużyliśmy. Poprzednim razem sprawdziły się świetnie, więc przyszedł czas na spróbowanie ich w innej odsłonie. Wyszło całkiem pysznie :).

Do przygotowania boczniaków potrzebujemy sosu słodkiego chili, który jest dostępny w wielu marketach. Można go także zrobić w domu, do czego zachęcamy i dołączamy przepis.

Sos słodki chili
- 4 papryczki chili (my użyliśmy suszonych)
- 0,5 szklanki syropu z agawy (lub innego słodzidła)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 3/4 szklanki octu (my użyliśmy jabłkowego)
- 1,5 szklanki wody
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Papryczki chili blendujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej syrop z agawy. Następnie blendujemy imbir wraz z czosnkiem i dodajemy do papryczek. zalewamy szklanką wody, octem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minuty i w międzyczasie mieszamy mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki wody. Dolewamy do wcześniej zagotowanej mieszanki w garnku. Gotujemy przez chwilę i odstawiamy na bok.
Ugotowany sos jest bezbarwny i przypomina kisiel, ale po wystygnięciu nabiera czerwieni i smaku papryczek.

Boczniaki po chińsku
- 250 g boczniaków
- 2 marchewki
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- sos sojowy
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Na początek kroimy boczniaki w długie i cienkie kawałki. Wrzucamy do głębokiej miski, dodajemy pieprz, sól i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na bok. Kroimy marchewki w cienkie plastry i cebulę w kostkę. Rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek na patelni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy delikatnie się zarumieni, dodajemy marchewkę. Jeżeli zacznie się przypalać, możemy dodać odrobinę wody. Smażymy przez ok. 5 minut, po czym dodajemy boczniaki i dokładnie wszystko mieszamy. Smażymy przez kolejnych 5 minut. Kroimy paprykę w długie plastry i wrzucamy na patelnię. Możemy podlać naszą mieszankę sosem sojowym, wówczas smak będzie ciekawszy. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie dodajemy ok. połowy przygotowanego wcześniej sosu słodkiego chili. Podajemy z ryżem.

Smacznego! 🙂

