Obiad,  Weganizm

Boczniaki po chińsku

Odkąd przeszliśmy na dietę wegańską, boczniaki na stałe zagościły w naszej lodówce. Ostatnio naszła nas ochota na chińszczyznę. Zazwyczaj zamawialiśmy ją na dowóz, jednak tym razem postanowiliśmy zrobić ją sami w domu. W wersji bez mięsa i produktów odzwierzęcych. Po ostatnim grillowaniu zostało nam całe opakowani boczniakówe, którego nie zużyliśmy. Poprzednim razem sprawdziły się świetnie, więc przyszedł czas na spróbowanie ich w innej odsłonie. Wyszło całkiem pysznie :).

Boczniaki znajdują bardzo częste zastosowanie w kuchni wegańskiej. Z doświadczenia jednak wiemy, że nie-weganie też się nimi zajadają

Do przygotowania boczniaków potrzebujemy sosu słodkiego chili, który jest dostępny w wielu marketach. Można go także zrobić w domu, do czego zachęcamy i dołączamy przepis.

Papryczka chili
Suszone papryczki chili kupiliśmy kilka lat temu w sklepie koreańskim. Nie mam pojęcia co to za odmiana, ale w Polsce nie spotkaliśmy się jeszcze z tak ostrymi

Sos słodki chili

  • 4 papryczki chili (my użyliśmy suszonych)
  • 0,5 szklanki syropu z agawy (lub innego słodzidła)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3/4 szklanki octu (my użyliśmy jabłkowego)
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Papryczki chili blendujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej syrop z agawy. Następnie blendujemy imbir wraz z czosnkiem i dodajemy do papryczek. zalewamy szklanką wody, octem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minuty i w międzyczasie mieszamy mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki wody. Dolewamy do wcześniej zagotowanej mieszanki w garnku. Gotujemy przez chwilę i odstawiamy na bok.

Ugotowany sos jest bezbarwny i przypomina kisiel, ale po wystygnięciu nabiera czerwieni i smaku papryczek.

Sos chiński domowej roboty. Wychodzi taniej i… smaczniej 🙂

Boczniaki po chińsku

  • 250 g boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na początek kroimy boczniaki w długie i cienkie kawałki. Wrzucamy do głębokiej miski, dodajemy pieprz, sól i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na bok. Kroimy marchewki w cienkie plastry i cebulę w kostkę. Rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek na patelni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy delikatnie się zarumieni, dodajemy marchewkę. Jeżeli zacznie się przypalać, możemy dodać odrobinę wody. Smażymy przez ok. 5 minut, po czym dodajemy boczniaki i dokładnie wszystko mieszamy. Smażymy przez kolejnych 5 minut. Kroimy paprykę w długie plastry i wrzucamy na patelnię. Możemy podlać naszą mieszankę sosem sojowym, wówczas smak będzie ciekawszy. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie dodajemy ok. połowy przygotowanego wcześniej sosu słodkiego chili. Podajemy z ryżem.

Boczniaki po chińsku

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *