
Wegański snickers
Snickers wielokrotnie już gościł na naszym stole. Wcześniej w wersji z twarogiem sernikowym oraz mascarpone. W trakcie naszego wyzwania wegańskiego postanowiliśmy zmodyfikować nieco poprzedni przepis i wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego. Inspiracją stał się przepis z bloga Karoliny Gawrońskiej. Oto wegański snickers!
Przygotowanie składa się z trzech części: spodu na bazie płatków owsianych, masy jaglanej oraz daktylowego karmelu. Za pierwszym podejściem trochę eksperymentowaliśmy i zamiast gotowanej kaszy jaglanej użyliśmy mąki jaglanej. Efekt był pozytywny, jeśli chodzi o smak, ale niezbyt atrakcyjny pod względem wizualnym. Masa szybko zgęstniała po włożeniu do lodówki, ale następnego dnia trochę rozlewała się podczas krojenia. Tragedii nie było, zmotywowało nas to jednak do dalszych eksperymentów. I w ten sposób powstał wegański snickers idealny. Przejdźmy jednak do sedna :).
Spód
- 200 g płatków owsianych
- 100 g daktyli suszonych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka kakao
- 1/4 szklanki wody
Masa jaglana
- 100 g orzechów nerkowca
- 2,5 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe)
- 250 g kaszy jaglanej
- cukier trzcinowy, ksylitol lub inny słodzik według uznania
Karmel
- 250 g suszonych daktyli
- 5 łyżek masła orzechowego
- 0,5 szklanki wody
Wykonanie
Spód
Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 20 minut. W międzyczasie drobno mielimy płatki owsiane. Do płatków dodajemy odsączone daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy i kakao. Blendujemy wszystko razem i w razie potrzeby dolewamy wody (jeśli masa jest zbyt sucha i nie jesteśmy w stanie jej połączyć). Następnie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim masę. Odkładamy do lodówki.

Masa jaglana
Przepłukujemy kaszę jaglaną kilka razy na sitku. Blendujemy orzechy nerkowca na gładką masę. Do garnka wkładamy kaszę, masę z orzechów nerkowca i zalewamy wszystko mlekiem roślinnym. Podgrzewamy i gotujemy całość ok. 15-20 minut. Uważamy, by nie przypalić kaszy. Idelna będzie rozgotowana, ale jeśli nie mamy pewności, czy się nie przypaliła, kończymy gotowanie wcześniej. Dodajemy cukier i blendujemy na gładką masę. Następnie wykładamy masę na spód.

Karmel
Daktyle zalewamy wrzątkiem podobnie jak w przypadku spodu na 20 minut. Po tym czasie odsączamy, dodajemy do nich masło orzechowe i blendujemy. Dolewamy wodę do momentu aż konsystencja stanie się „karmelowa” i będziemy mogli rozlać ją na masie jaglanej. Następnie rozlewamy i posypujemy ulubionymi orzechami (my użyliśmy orzeszków ziemnych).

Smacznego! 🙂
