
Wegański twarożek z nerkowca

Przed przejściem na dietę wegańską najbardziej powstrzymywało nas odrzucenie nabiału. Na co dzień jedliśmy bardzo dużo twarożków, serków wiejskich i jogurtów naturalnych. I o ile samo odrzucenie mięsa nie stanowiło dla nas problemu, to dieta bez produktów mlecznych stanowiła swego rodzaju wyzwanie. I to nie że względu na to, że nie wiedzieliśmy czym zastąpić białko, a z powodów smakowych. Po prostu lubiliśmy smak twarogu. Oto twarożek wegański!
Przed stworzeniem „wegańskiego twarożku” wzbraniałam się bardzo długo. W końcu ich bazą są najczęściej orzechy, które mają dosyć wysoką wartość energetyczną i dostarczają nam sporo kalorii. Moim celem jest redukcja masy ciała, jeśli u Was jest podobnie, pamiętajcie żeby nie zjeść całej miseczki na raz. 🙂 Ponadto obawiałam się, że twarożek na orzechowej bazie będzie ciężki dla żołądka. Okazało się, że tak nie jest.
Przepis, który tu znajdziecie nie musi być na bazie nerkowca: świetnie nada się do tego słonecznik czy migdały. U nas nerkowiec moczył się już 3 dzień, więc po prostu musieliśmy z nim coś zrobić, a wegańskie mascarpone na słodko przygotowaliśmy w czwartek, nie potrzebowaliśmy więc większej ilości.
Twarożek okazał się niezwykle lekki, idealnie słony. Współlokator na balkonie hoduje szczypiorek, który obecnie kwitnie, więc podkradlam mu kilka kwiatów do dekoracji i wzmocnienia smaku (kwiaty szczypiorku są przepyszne).
Wypróbujcie i dajcie znać, czy taka wersja tradycyjnego szczypiorku Wam odpowiada.

Składniki na miseczkę widoczną na zdjęciach:
Baza:
1 szklanka orzechów nerkowca, namoczonych wcześniej w wodzie (sprawi to, że nerkowiec będzie się lepiej blendował)
¼ szklanki płatków drożdżowych (ja daję często na oko, a że bardzo lubię ich serowy posmak, to często mi się „sypnie” więcej)
1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych (jeśli nie masz, zastąp ją sokiem z cytryny)
¼ szklanki mleka roślinnego niesłodzonego (u nas owsiane, najbardziej je lubimy)
sól i czarny pieprz do smaku
Jako dodatek (możesz dodać dowolne inne zioła/warzywa, które masz pod ręką):
1 cebula
garść posiekanego szczypiorku
rzodkiewki
kwiaty szczypiorku
Przygotowanie:
1. Orzechy przełóż do blendera kielichowego, dodaj wszystkie składniki z bazy i zblenduj na gładką masę.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany szczypiorek, wymieszaj. na górę posyp pokrojoną rzodkiewkę i kwiaty szczypiorku.
Twarożek jest dobry od razu, jednak najlepiej smakuje po tym jak schodzisz go w lodówce.
Smacznego!

