Wegańskie szare kluchy
Obiad,  Tradycyjna,  Wielkopolska

Wegańskie szare kluchy

Tym wpisem zaczynamy nasz środowy cykl poświęcony potrawom kuchni wielkopolskiej w wersjach wegańskich. Dla mnie, czyli Łukasza, będzie to sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa i smaków, które znam z kuchni babci i mamy. Nie byłbym jednak sobą, gdybym tylko korzystał z już istniejących przepisów. Oboje z Magdą lubimy eksperymentować w kuchni i chcemy, żeby było nie tylko wegańsko, ale przede wszystkim smacznie. Jako że wielkopolska kuchnia opiera się na mące i ziemniakach, na pierwszy ogień wzięliśmy wegańskie szare kluchy.

Wegańskie szare kluchy

Tradycyjnie szare kluchy podaje się z okrasą w postaci cebulki smażonej na stopionej słoninie oraz z podsmażoną kiszoną kapustą. Tę ostatnią można także zastąpić gotowaną marchewką lub tartą brukwią. Ciasto składa się z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, jajek i ziemniaków. O ile w przypadku jego wegańskiej wersji wystarczy wyeliminować jajka, o tyle okrasę można już przyrządzić na wiele sposobów. My zdecydowaliśmy się na prażoną cebulę w sosie sojowym z dodatkiem wędzonej papryki. Doskonale nadaje się również podsmażone w mące pszennej tofu lub bakłażan. Zobaczcie nasz pomysł na wegańskie szare kluchy.

Przepis na ok. 2-3 porcje

Okrasa

  • 1 mała cebula
  • pół łyżeczki soli
  • sos sojowy
  • papryka wędzona (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
Prażona cebula
Jeszcze trochę i będzie gotowa!

Cebulę kroimy w kostkę ok. 0,5 cm i wrzucamy do miseczki. Zasypujemy solą i pozostawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie dosypujemy mąkę i szczyptę papryki wędzonej. Na patelni rozgrzewamy olej i przesypujemy na nią zawartość miski. Smażymy aż cebulka zacznie nabierać brązowego koloru i stanie się chrupiąca. Zdejmujemy patelnię z ognia. Polewamy sosem sojowym i mieszamy. Odstawiamy na bok.

Okrasa - szare kluchy

Szare kluchy

  • 700 g ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub blendujemy. Starte ziemniaki przekładamy na sito i stawiamy na garnku lub misce na ok. 30 minut, żeby straciły wodę. Drugą opcją jest położenie ich na płóciennym woreczku i przesączenie. W międzyczasie do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól. Kiedy ziemniaki stracą wodę, dodajemy je do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Wstawiamy garnek z wodą na ogień i czekamy aż się zagotuje. Odmierzamy kawałki ciasta łyżeczką i wkładamy do wody. Kiedy woda z kluskami się zagotuje, czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię (ok. 5 minut od czasu zagotowania). Wyciągamy i układamy na talerzu. Kluski polewamy okrasą. Można podawać z kiszoną kapustą, brukwią, gotowaną marchewką wg uznania. Nam został jeszcze zapas kiszonej rzodkiewki, więc jej użyliśmy :).

Kluski ugotowane
Nasze szare kluchy po ugotowaniu

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *